Ugrás a tartalomra
x

“Akinek az élete a művészet, annak művészet az élete.” 
J. S. Bach

 

1990. február 16-án születtem Zalaegerszegen. A zalaegerszegi zeneiskolában kezdtem tanulmányaimat, furulya, majd egy évvel később hegedű szakon. Ez az időszak a tanári hivatástudat kialakulásának az időszaka volt. Itt határoztam el, hogy a zenét nemcsak tanulás szintjén szeretném űzni, hanem a zeneoktatás azon rétegébe szeretnék bekerülni, mely azon fáradozik, hogy a zenélés értelmet kapjon. A zeneiskolai éveimre úgy tekintek, mint egy zenei alapozás, ahol elsajátítottam a kottaírást, a hangszertanulás alapjait.

 

2005-2009 között a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanultam tovább szolfézs és orgona szakon. Tanáraim, Kiss Zsolt és Paulik Ákos sokat segítettek tanulmányaim során. A középiskolában az éneklés és a karvezetés alapjait is elsajátítottam. A régi zene iránti érdeklődésem kezdete is erre az időre tehető, amikor ugyanis a szombathelyi Capella Savariaval működtem közre egy J. Haydn Nelson mise előadásban.

 

2009-ben felvételt nyertem a Debreceni Egyetem orgona tanszakára, ahol 2016-ban diplomáztam. Tanáraim voltak dr. Kovács Szilárd Ferenc, dr. Dobiné dr. Jakab Hedvig és dr. Karasszon Dezső.  Eközben egy évet Németország Detmoldi Egyetemén tanultam Thomas Nowak professzornál és Arvid Gastnál.

 

Több mesterkurzuson is részt vettem, többek között: Szathmáry Zsigmond, Spányi Miklós és Ton Koopmann kurzusain. 2014 nyarán a fóti Evangélikus Kántorképzőbe kaptam meghívást orgonát tanítani. Ezzel számos új tapasztalatot szereztem. A XI. Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Versenyen Nívódíjban részesültem az egyetem régizene kamaracsoportjával.

 

2017 és 2019 között a zalaegerszegi zeneiskolában tanítottam orgonát és zongorát, illetve a kertvárosi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom orgonistája voltam. A szombathelyi kántorképző keretében orgonát tanítottam, illetve minden év júniusában a pécsi kántorképzőn zeneelméletet és orgonát is tanítok. Rendszeresen vállalok korrepetítori tevékenységeket orgonával és zongorával egyaránt. A zalaegerszegi  Canterina Kamarakórust rendszeresen kísértem. A 2019. májusában megrendezett  Gyermán István V.  Dél-Dunántúli Regionális Vonósversenyen Kaposváron, korrepetítori nívó díjban részesültem.

 

A tanítás, illetve templomi szolgálat mellett nagyon fontos számomra a rendszeres koncertezés. Ehhez szorosan kapcsolódik az improvizáció szerepe is. Alapjait már az egyetemen elsajátítottam, s magasabb szintre emelésére, gyakorlat szerzésére a templomi szolgálat során mindig volt lehetőség, hisz annak fontos részét képezi. Az improvizáció által nyújtott szabadság lehetőséget ad a művésznek az önkifejezésre is, így különösen szeretek ezzel élni a koncertjeim során. Az egyetemen zeneszerzést is tanultam, így az improvizáció mellett komponálok is. 2019. januárjától júniusáig a zalaegerszegi Liszt Ferenc zenetagozatos általános iskola régi diákjainak kórusának karnagya voltam.              

 

Munkámban mindig törekszem arra, hogy értéket közvetítsek, legyen az egy zeneiskolai óra, vagy egy koncert, illetve szentmise. A templomokban egyre jobban teret nyerő popzene, összezavarja a hívek helyes értékrendjét az egyházzenéről. Kodály Zoltán mondja: ,, A templomi zene színvonalának emelésével a vallási életet mélyítjük. A rossz templomi zene a vallásos életet is megmérgezi.” Az egyházzene értékes anyagának megértésére, megszerettetése érdekében indítottam el Zalaegerszegen a ,,Vasárnap esti muzsika” hangversenysorozatot. Ennek célja az orgonairodalom remekműveinek megismertetése mellett az orgona népszerűsítése. Különleges hangszerpárosításokban rejlő lehetőségek is teret nyertek az utóbbi években.

 

Koncertjeim voltak már a szombathelyi, pécsi, debreceni székesegyházakban, Budapesten, Sopronban, Vasváron, Balatonbogláron  Nagykanizsán, Kasselben, Münsterben illetve más németországi településeken. Fellépője voltam, illetve a helyi zeneiskolával volt közös kezdeményezés az Egerszeg Fesztivál Szabadtéri Orgonahangversenye. A Bach Mindenkinek Fesztivál rendszeres fellépője vagyok. Rendszeresen koncertezem Fekete Melinda Zsófia szaxofonművésszel, akivel jó párost alkotunk, hiszen szakmailag is segítjük egymást. Már maga a hangszerpárosítás is különleges. Rendszeresen írunk átiratokat szaxofon-orgonára.

 

Jelenleg az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára vagyok és az Újpesti Egek Királynéja templom orgonistája.